Bijna negen op de tien Nederlanders vindt dat Griekenland niet te hard wordt aangepakt door de schuldeisers en de laatste voorstellen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds moet accepteren.

Dat blijkt uit een online peiling van zakensite Z24.nl die maandag is gestart en die binnen 24 uur meer dan 5.200 participanten telde.

Op de vraagstelling ‘vragen de schuldeisers te veel van Griekenland?’ koos 88 procent van de respondenten voor het antwoord “Nee, eisen vallen best mee, Griekenland moet niet zeuren.”

Het antwoord “ja, meer bezuinigingen maken het land kapot, dus terecht dat Griekse regering dwars ligt”  werd door 12 procent van de respondenten gekozen.

Zie onderstaande infographic voor de uitslag (klik voor uitvergroting).

uitslag poll

Afgelopen zondagmiddag publiceerde de Europese Commissie het overzicht van de voorstellen waar vrijdagavond over onderhandeld werd. Die avond trok het Griekse onderhandelingsteam zich terug, nadat bleek dat premier Alexis Tsipras een referendum wilde uitschrijven. Zie het artikel: Dit is het aanbod waarvoor Tsipras is weggelopen

Op zondag 5 juli aanstaande kunnen de Grieken stemmen over  de volgende vraag: "Moet het voorstel dat is voorgelegd door de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds tijdens de eurogroep van 25 juni 2015, dat bestaat uit twee delen die samen hun allesomvattende voorstel vormen, worden geaccepteerd?"

Afgebroken onderhandelingen

De vraag die de Grieken krijgen voorgelegd stemt niet overeen met de status van de onderhandelingen op vrijdagavond 26 juni. Voorzitter Jean-Claude Juncker gaf maandag tijdens een persconferentie aan dat bijvoorbeeld hotels uitgezonderd zouden kunnen worden van het hoogste btw-tarief, in tegenstelling tot het oorspronkelijke voorstel van de schuldeisers.

Ook zouden de schuldeisers volgens Juncker een investeringspakket van 35 miljard euro voor Griekenland en mogelijkheden tot verdere Griekse schuldverlichting bij de onderhandelingen hebben betrokken. Hoe concreet de twee laatste punten waren, is niet duidelijk.

Einde steunprogramma, deal op laatste moment?

Dinsdag loopt het huidige steunprogramma voor Griekenland af. Als er dan geen akkoord is tussen de Griekse regering en zijn schuldeisers, vervalt de mogelijkheid om 7,2 miljard euro aan niet-uitgekeerde leningen beschikbaar te stellen.

Volgens de Griekse krant Kathimerini zouden er sinds maandagavond toch weer contacten zijn tussen premier Tsipras en Commissie-voorzitter Juncker om een deal te sluiten.

Tot nog toe heeft de Griekse premier de bevolking publiekelijk geadviseerd om 'nee' te stemmen bij het referendum van zondag.

Juncker heeft gewaarschuwd dat een nee-stem betekent dat de Grieken kiezen voor een vertrek uit de eurozone. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Hollande gaven maandag aan dat het referendum eigenlijk gaat over het Griekse lidmaatschap van de eurozone.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl